Παρουσία νέας ίωσης κυρίως στην καλλιέργεια μελιτζάνας.

Παρουσία νέας ίωσης κυρίως στην καλλιέργεια μελιτζάνας.

Πρόκειται για το ιό της ποικιλοχλώρωσης με ρυτίδωση της μελιτζάνας, ο οποίος διαπιστώθηκε σε δείγματα φυτικών ιστών μελιτζάνας από θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Η κα Άννα Μίχου από το τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Ιεράπετρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Ηχώ, έδωσε χρήσιμες πληροφορίες και οδηγίες. Ο ιός εμφανίσθηκε το 1978 στη Βηρυτό, το 1989 στην Ινδία, το 2008 στο Ιράκ και το 2009 στο Ισραήλ. Η ίωση προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην καλλιέργεια της μελιτζάνας ωστόσο όμως μπορεί να προσβάλει και άλλες καλλιέργειες όπως πιπεριά, τομάτα, κ.α.

Η μετάδοση του ιού μπορεί να πραγματοποιηθεί από μολυσμένα χέρια, εργαλεία ή ρούχα, ενώ τα συμπτώματα της ίωσης μπορεί να είναι νανισμός, χλωρώσεις των φύλλων, κηλιδώσεις στα φύλλα και στους καρπούς καθώς και παραμορφώσεις των καρπών.

Συνιστάται συχνός έλεγχος των φυτών, συχνή απολύμανση εργαλείων, πλύσιμο των χεριών, τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής των εργαζομένων καθώς επίσης και καθαριότητα εντός και εκτός των θερμοκηπίων.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Πηγή: hxonews.gr